Kattehave
Forside Kattene Kattehave Udstilling Links

 

 

Et trygt katteliv

Mine katte går ikke frit, det er et helt bevidst valg som jeg har truffet først og fremmest for deres sikkerheds skyld.

Det er velkendt at mange katte mister livet i trafikken, og jeg vil for alt i verden ikke have at mine katte ender i den triste statestik over trafikdræbte katte.

Det er heller ikke sikkert at alle elsker at få besøg af ens fritløbende katte som f.eks. ynder at lune poter på en varm kølerhjelm eller besørge i naboens rosenbed.

Da jeg fik mulighed for det, så valgte jeg at indhegne noget af haven, det ser jeg som et rigtig godt alternativ til det frie liv, for udelivet foregår i så trygge rammer som muligt.

Har man ikke mod på at indhegne haven, så er en løbegård en rigtig god løsning.

Min katteindhegning blev til

I et par år havde jeg en lille løbegård som mine  birmaer var meget glade for at være ude i, men så snart jeg var i haven, så startede hylekoret, en vedvarende miauen som tit endte med at jeg sad inde i løbegården med misserne, kiggende ud på haven som jeg egentlig godt kunne tænke mig at være i.

Tanken om at indhegne haven eller noget af haven, havde længe været en drøm, og i foråret 2006 skulle drømmen realiseres.

Diverse hjemmesider om indhegning blev nærstuderet, der blev regnet på det hele, og vigtigst af alt, min bror og forældre tilbød at hjælpe med byggeriet.

En snak med naboerne om mine planer gav heldigvis ingen problemer, heller ikke selvom jeg ville benytte at sætte strøm i toppen. Dejligt med forstående naboer.

Så en majdag i 2006 gik vi i gang, en masse huller skulle bores med jordbor, det fornægtede sig ikke at der har ligget flere teglværker i området. Men efter 2 dages hårdt arbejde var indhegningen færdig, ca. 120 m2 af baghaven var indhegnet.

Om aftenen den 2 dag skulle misserne prøve havelivet, der var med spænding at døren til løbegården blev åbnet, og inden længe blev de første forsigtige potetrin taget ud i haven. Men der skulle ikke gå mange minutter før kattene havde fået smag for den nye lege/fræse plads, sjældent har jeg set mere kåde katte, trætheden efter sliddet forsvandt som dug for solen ved synet af de glade og fræsende katte.


Det første stykket tid med den nye frihed skulle der afprøves grænser, forsøg på at klatre i hegnet undgik vi ikke, det var af og til temmelig nervepirrende at være vidne til.

Nu et år efter er der kommet mere ro på, kattene kommer kun i haven når jeg er hjemme og de er under opsyn, heldigvis virker det som om de har accepteret at de skal blive på rette side af hegnet. Men indrømmet, jeg kommer aldrig til helt at slappe af, så skulle der tag over hele haven.

Tag ikke fejl af birmaer, de er glimrende jægere, det har en del fugle desværre måtte erfare. Og træklatring mester birmaer også i fin stil, et pænt højt kirsebærtræ er yndet at klatre i, for tænk om en mindre opmærksom fugl skulle komme forbi.

Haven er blevet en nydelse at være i sammen med kattene. Der slappes af under rabarberne som er fredet i klasse A, for bedre dække og ly skal man lede længe efter. Der tages vilde løbeture over græsset, der soves i havemøblerne. Børstning i det fri sparer lidt på indendørs støvsugning.

Siden indhegningen blev til har jeg måtte erfare at katte er uforudsigelige. Efter 1 ½ år fandt 2 af kattene pludselig på at klatre i lamelhegnet, strømmen generede dem åbenbart ikke nok, så der er siden hen blevet sat ekstra net op, skråt ind over haven. 

Ikke nok med det, løbegården som er inde for indhegningen og har strømtråde på "taget", dem lykkedes det min ene kat at passere, heldigvis var der en årvågen nabo som så Hermann spadsere lystigt rundt på taget som han var forsat op på, så nu er løbegårdens yderside sikret ekstra med "flagrehegn", dvs. hegn som hænger løst ned, skråt ud. En klatrende kat vil ende oppe under hegnet.

Om det er strømmen jeg burde gøre mere ved, det er muligt, men indtil videre har tiltagene været at sikre med mere hegn.

Kattene har i øvrigt kun adgang til haven når jeg er hjemme, så der kan holdes øje med dem.

Gode links om indhegning:

Finn Frodes forkælelsesdyrs indhegning

Kongensgaard  smukke haveindhegning

Hallgreens - en skøn rækkehushave

Huspanterens indhegning

Pitho Maine Coons store katteparadis

Felis Optatus indhegningsløsning

Hass Skovkattes indhegning

Zatifi Maine Coons løbegård og haveindhegning

Jacob og Mettes Katteindhegning

Meekocoons indhegning

Sundisk Abysinians indhegnede have

Dortes somalikattes indhegnede have

Manx's indhegningslinks

Beydanas løbegård

Fagans Norske skovkatte

LillaSallys kattegård

Flere gode links fra LillaSallys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Materialer :

Grønt havehegn, 5 x 10 mm.

Lamelhegn i bagenden af haven i str. 180 x 180

Trykimprægnerede stolper 75 x 75 mm i 3 meters længde.

Hegnskramper.

1 Mini-master + isolatorer + nylonhegnstråd + 2 jordspyd + en hegnstester.

Lånte naboens manuelle jordbor.

Pris : ca. 5200,- (2006)

Jeg modtager gerne links til sider om indhegninger og løbegårde

Mail

 

 

hit tracker